Välja mäklare – så fattar du ett välgrundat beslut

Att sälja en villa är en omfattande process på många sätt och viss. För att göra förloppet mycket enklare rekommenderas det att du anlitar en yrkeskunnig mäklare. Men det finns en uppsjö av tillgängliga fastighetsmäklare, och således är det inte alltid så lätt att välja rätt.

 

Valet av fastighetsmäklare är emellertid något du inte ska ta för lätt på. Du vill trots att säkra en oberoende, transparent och kommunikativ mäklare med mångårig erfarenhet av bostadsmarknaden. 

 

Oavsett om du letar efter en helhetslösning i form av en proffsig mäklare i Heby, Gävle eller Lund finns det många saker att ha i åtanke innan du fattar ett beslut. Här delar vi således med oss av några handfasta tips för att se till att du väljer bästa möjliga mäklare för din situation!

Fråga vänner och familj och ta reda på vilka mäklare de rekommenderar

Det bästa sättet att få en överblick över utbudet av mäklare i ditt område är att fråga vänner och familj vilka mäklare de har varit nöjda med. Det brukar allmänt vara bra att få tips från personer i sin närhet. Då vet du åtminstone vad du kan förvänta dig av din valda mäklare. 

 

Men be dem gärna förklara varför de var nöjda med mäklaren också. Var det kommunikationen? Det faktum att hen föreslog att huset skulle byggas ut för att öka försäljningsvärdet? Eller kanske något helt annat? Du vill inte bara att de ska säga att de var nöjda med en viss mäklare – du vill höra!

Utför lite egen research på nätet

Du bör inte enbart förlita dig på vad dina bekanta har att säga om en specifik mäklare. Snarare bör du komplettera deras omdömen med vad andra, för dig okända, personer har att säga om verksamheten i fråga. Idag är det otroligt lätt att utföra research tack vare internet. En enkel Google-sökning på den tjänst du är ute efter förser dig med hundratals träffar. Se därför till att samla in så mycket information som möjligt om olika mäklare innan du fattar ett beslut.

Samla in anbud från några olika agenter

Nu när du har en uppfattning om hur fastighetsmarknaden ser ut och vilka mäklare du potentiellt kan tänka dig att samarbeta med är det dags att göra ett urval. När allt kommer omkring kan du bara arbeta med en mäklare, så du vill försäkra dig om att du får det bästa möjliga erbjudandet innan du skriver under ett kontrakt.

 

I detta skede föreslår vi således att du ber om offerter från några olika aktörer, förslagsvis 3–5 stycken. Många mäklare erbjuder kostnadsfria värderingar och kan sålunda ge dig ett anbud som du kan jämföra mellan olika mäklare tills du hittar det mest fördelaktiga erbjudandet.

Sov på det

Det är aldrig en god idé att fatta ett beslut utan att först ha sovit på saken. En god natts sömn hjälper dig trots allt att dra viktiga slutsatser, samtidigt som det hjälper dig att komma ihåg saker bättre och därmed sålla bort onödig information. Med det sagt föreslår vi att du alltid låter det gå åtminstone en natt innan du bestämmer vilken mäklare du vill överlåta ansvaret för bostadsförsäljningen åt.