Att välja rätt lampa handlar om mycket mer än att hitta en lampa med rätt sockel. I denna artikel går vi igenom vad som egentligen skiljer mellan olika lampor och vad som bör finnas i åtanke vid val av belysning. Nu för tiden finns det mängder med belysning och lampor online. Det gäller att veta vad man letar efter.
Ljusflöde eller lumen
En lampas absolut viktigaste egenskap är hur mycket den lyser. Förr i tiden, när glödlampor var den enda lamptypen, beskrevs det i folkmun med antalet watt (W). Nu för tiden finns det mängder med alternativ, se gärna på lampornu. Watt är enheten för effekt och berättar egentligen hur mycket energi lampan förbrukar, inte hur mycket den faktiskt lyser. Effekten fungerade dock som en hyfsad indikator på hur mycket ljus en lampa gav, eftersom förhållandet mellan effekt och ljus var proportionerligt. Dagens lampor har ett annat förhållande mellan effekt och hur mycket ljus de genererar. Därför används i stället antal lumen för att beskriva hur mycket ljus en lampa avger. Lumen förkortas lm och är SI-enheten för ljusflöde. Ju högre ljusflöde en lampa har, desto mer lyser den.
Ljusstyrka och spridningsvinkel
För att ge en bättre indikation på hur starkt en spotlight lyser kan storheten ljusstyrka användas. Ljusstyrka mäts i candela som förkortas cd. Till skillnad från ljusflöde (lumen) tar ljusstyrka (candela) hänsyn till vinkeln som ljuset skickas ut i. Två spotlights med samma ljusflöde men olika spridningsvinklar har därför också olika ljusstyrka. Ljusflödet är i sig ingen optimal enhet för att tala om hur mycket ljus en riktad spotlight ger. Vi upplever ljuset olika beroende på hur riktat det är. På spotlights bör därför även ljuskällans spridningsvinkel finnas i åtanke. Två ljuskällor kan upplevas olika starka trots att de har samma ljusflöde. Om den ena sprider ljuset över 38° och den andra sprider ljuset över 30°, kommer den sistnämnda att upplevas starkare.